Suomi 100 TÄYDENKUUN VALOSSA - videosarja

KOLME VUOTTA SITTEN...

Minua oli pyydetty elokuussa 2016 ideoimaan jotakin toimintaa, joka voitaisiin toteuttaa Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Lähteentien Pirtin laulajien kanssa.  Aikani pähkäilin itsekseni, mitä se voisi olla ja eri aiheita syntyi hetkessä pitkä lista.  Mikään niistä ei kuitenkaan sytyttänyt minua, kunnes sitten tuli mieleeni Kuu, kuuhullu kun olen.  Silloin syttyi ajatus, että tehdään You Tubeen videosarja!  Joka täydenkuun päivänä juhlavuonna 2017 julkaistaan uusi video.  Luovana ihmisenä en voi ottaa toisten ideoita tai kaivaa jostakin toisten valmista sapluunaa, vaan kaikki täytyy kehittää omassa päässä.  Vain sellaisesta työstä luova ihminen saa tyydytystä, ei plagioinnista.  Tein alustavan version sarjasta.  Se hyväksyttiin.  Se havaittiin hyväksi myös valtakunnan tasolla.  Videosarja "Suomi 100 täydenkuun salossa " hyväksyttiin Suomi 100 juhlaohjelmaan.  Videosarja/ Lähteentien Pirtin yhteislaulajat/ Veerantalo Oy sai Lapin liiton kautta myös aluetukea videosarjaa varten.

Sitten alkoi varsinainen työ, aivan 0-pisteestä.  Työ jatkui kohdallani usein pitkälle yötunneille.  Periaatteeni on aina ollut, että, kun ottaa jonkun työn tehtäväkseen, se pitää tehdä niin hyvin, kuin omat ja mukana olevien ja muiden tekijöiden resurssit antavat siihen mahdollisuuden.  Että "kehtaa sanoa, että minä olen sen tehnyt", niin kuin kotona aikoinaan opastettiin.  Tuli 16 kuukauden urakka.  Yhteistyökumppaniksi tekniseen toteutukseen tuli Eduro.  Minulla oli ideointi- ja käsikirjoitusvastuu ja tietenkin olin aktiivisesti mukana eri tilanteissa matkan varrella kuten esim. videoinneissa sekä historietietojen ja kuvien hankinnassa.  Lähteentien Pirtillä ja Edurolla oli omat vastuunsa ja sitten oman osansa videoiden elävöittämiseksi toivat ihanat Pirtin laulajat kera hanuristi ja esilaulaja.  Laulajia oli mukana myös haastatteluissa, videoiden tapahtumissa ja materiaalin kokoamisessa.  Lähtökohtana oli, että halusin tuoda esille kaunista kotikaupunkiamme, ennen ja nyt sekä videoin ja valokuvin.  Tärkeää oli myös tuoda esille teksteissä kotikaupunkimme ja osittain myös Lapin mennyttä historiaa ja nykyaikaa sekä myös sota-aikaa.  Ilman sota.aikaa tuskin olisimme juhlineet 100-vuotishistoriaamme.  Aineistoa piti kerätä paljon 12 + 1 videon sarjaan.

Loukkaannuttuani tuli parin kuukauden sairaala- ja kuntoutusjakso vuoden 2017 alkuun.  Muutaman päivän sairaalassa olon jälkeen sain sairaalasta vihkon ja kynän, että pääsin sairasvuoteellakin jatkamaan ajatuksiani videosarjan muokkaamiseksi.  Onneksi olin jo hyvissä ajoin marras- ja joulukuun aikana saanut valmiiksi tammi- ja helmikuun videoiden käsikirjoitukset.  Eduron pojat kävivät sairaalassa näyttämässä  ja hyväksyttämässä videot minulla ennen julkaisua.

 

Seuraava teksti, jossa kerron pääpiirteittäin videosarjasta, oli tammikuun 2017 videossa:

TERVEHDYKSEMME TEILLE MAAPALLOMME KANSSAKULKIJAT

Tämä vuosi on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi.  Talo, jossa olemme, on Lähteentien Pirtti Rovaniemellä Suomessa.  Meitä on täällä iso joukko vanhempia ihmisiä ja tulemme tänne innolla joka tiistai laulamaan.  Täysikuu on symbolimme tänä vuonna.  Tänään on 12. tammikuuta ja on vuoden ensimmäinen täysikuu.

Meillä on huoli lapsista ja nuorista ja heidän tulevaisuudestaan.  Ovathan he tulevaisuuden vastuunkantajia.  Kun aloitin koulunkäyntini v. 1950, maapallon asukasmäärä oli n. 2,5 mijjardia henkeä.  Nyt väkiluku on 7,5 miljardia.

Meillä kaikilla maan asukkailla on yhteinen kumppani Kuu.  Täysikuun kasvot on kaikille tutut.  Toivomme ja pyydämme, että edes täydenkuun aikana yhdistäisimme hyvät ajatuksemme ja tekomme lasten ja nuorten hyväksi.  Jokaisen lapsen pitää voida luottaa aikuiseen ja hänellä pitää olla oikeus hyvään ja turvalliseen elämään.

Maan päällä näemme vain pienen osan kotiplaneetastamme Telluksesta.  Uutiset, kuvat ja tekstit viestivät vaikeista ja järkyttävistä asioista ja sodista eri puolilla maapalloa.  Pieniltä lapsilata riistetään lapsuus ja tuhotaan heidän kotinsa ja tulevaisuutensa.

Meillä Suomessakin on ollut raskaat ajat sotineen.  Vaikeuksia on ollut, mutta niistä on selvitty.  Luonto tuo elämään jo monia vaikeuksia kuten maanjäristyksiä, tulivuorten purkauksia ja hirmumyrskyjä.  Siksi sotien pitää loppua.  Elämme 2000-lukua.  Kohdelkaamme toisiamme siten, kuin toivoisimme toisten kohtelevan meitä ja läheisiämme.

Tänä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotena julkaisemme jokaisena täydenkuun päivänä pienen videon You Tubessa.  Videolla näytämme välähdyksiä kotiseutumme historiasta sekä näkymiä tämän päivän kotikaupungistamme.  Näiden lisäksi haluamme näyttää teille videon jouluaattona 24.12.2017.

Haluammme haastaa teidät Maan asukkaat, missä sitten kuljettekin, yhdessä toimimaan lastemme ja nuortemme hyväksi.  Annetaan Kuun kasvoille hymy .  Laitetaan hyvä asia kiertämään,  Lopuksi, kuten kaikkina tulevinakin kertoina,  haluammme laulaa teille pienen laulun.

Tervetuloa kuuntelemaan.

12.11.2016/ Tuula Takkinen

Tässä tekstissäni tulee usein esille lapset.  Tosiaan, olisin todella halunnut, että olisimme voineet laittaa pienen vapaaehtoisen keräyksen myöhemmin määriteltävään kohteeseen lapsia varten aina viikottain kahvimaksukeräyksen yhteyteen, mutta jostakin syystä sen järjestäminen ei onnistunut Pirtillä.  Ehkä vuoden aikana olisi voitu saada kokoon lapsille jonkinlainen keräyssumma.

 

KAKSI VUOTTA SITTEN...

Videosarjamme lähenee loppuaan v. 2017.  Työntäyteinen jakso on päättymässä.  Ehkä vähitellen voi alkaa ajattelemaan myös kotiasioita,  Videosarjasta on saatu hyvää palautetta.  Kuuleman mukaan sitä on eri puolilla Suomea voitu jopa käyttää myös sosiaalipuolen opetusmateriaalina ja esimerkkinä, mitä ja miten vanhusten kanssa voidaan toimia.  Vuosi ja 4 kuukautta on kulunut matkalla haasteesta toiseen.  Monenlaiseen piti varautua ja aina joku joutui silloin tällöin hyppäämään toisiin saappaisiin.

Ikävä lopputulos oli, että v. 2018 alkuvuodesta videot yhtä äkkiä yllättäen poistettiinkin You Tubesta siitä mitään etukäteen ilmoittamatta.  Videoiden teossa oli ollut kuitenkin mukana kymmeniä ihmisiä.  Lisäksi sarjalle oli saatu tukea myös valtakunnan/ Lapin liiton taholta.  Talkoohengessähän siinä oli iso joukko mukana.  You Tubessa videoiden olo ei olisi maksanut mitään.  Ne olisivat olleet hyvänä muistona aktiivisesta eläkeläisten toiminnasta Suomen 100-vuotisjuhlavuotena Rovaniemellä-  Ne olisivat olleet myös hieno muisto niistä vanhimmista laulajistamme, jotka kertoivat haastatteluissa elämänsä kokemuksista.  Edelleenkin ne kertoisivat Rovaniemestä kuvin ja videoin ennen ja nyt.  Monet haastatteluissa mukana olleet eivät edes ehtineet nähdä kaikkia videoita, kun ne oli jo poistettu You Tubesta.  Onneksi itselleni ehdin saada sarjasta muistot DVD:lle.  Tuho ei ehtinyt kohdata ihan kaikkea.  Sitä en tiedä, onko ne totaalisesti hävitetty vai onko sarja Pirtin silloisen omistajan hallussa.  Vaikea on kuitenkin ymmärtää ison ja mielekkään kymmenien ihmisten yhteisponnistuksin syntyneen Suomem 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehdyn kulttuuriteoksen äkillistä hävittämisvimmaa.  Oliko se oikein ja oikeutettu?

Lopuksi ennen kaikkea haluan sanoa lämpimät kiitokset teille kaikille, jotka lämpimällä sydämellänne halusitte olla videosarjan teossa mukana sarjan loppuun saakka.  Kiitos.

30.10.2019/ Tuula Takkinen

Uusimmat kommentit

10.05 | 22:07

Hei Melinä. Voit kysyä suoraan sähköpostitse: tuula.takkinen@pp2.inet.fi. Laita taulun nimi/nimet, niin vastaan sinulle sähköpost. tark.tiedot.
Kiitos

...
10.05 | 21:44

Mistä teoksia saa tiedustella ostettavaksi?

...
01.11 | 12:44

Hienoja veistoksia, olet todella tuottelias. Hienot ovat sivusikin.

...
14.11 | 17:37
VEISTOKSET on saanut 4